Fläckguide

OBS!

Vid användning av fläckborttagningsmedel som löddrar väldigt mycket så är det extra viktigt att tänka på följande före användning av mattvätt eller klädseltvätt.
  • Använd inte mer än nödvändigt, oftast täcker det med någon droppe på fläcken.
  • Försök sug upp så mycket som möjligt av det löddrande medlet som möjligt med en tvättsvamp innan matt- eller klädseltvätten används.
  • Håll koll i maskinens uppsamlingskärl att det inte blir stor skumbildning, eftersom skum då kan sugas in i motor och skada denna.

Fläckguide

Banan - Droppa på lite pressad citron (jag har alltid en flaska i kylen, finns i vanliga mataffärer - eller halvera en färsk citron och krama ur) så fort som möjligt och låt det verka några minuter. Ta sen en droppe diskmedel eller hårschampo och lite varmt vatten på hörnet av en kökshandduk och gnid på fläcken, skölj rent efteråt.
Har man inte pressad citron fungerar även vinäger, vitt vin eller ättika.
Eller testa detta husmorstips: Häll på filmjölk (eller yoghurt) och låt stå några timmar eller över natten, tvätta sedan som vanligt. 

Blod - Blodfläckar måste tas bort med kallt vatten, annars koagulerar blodet och blir svårare att få bort. Skölj först i kallt vatten en stund, eller blötlägg några timmar om fläcken är intorkad. Ännu effektivare blir det om man häller lite salt i vattnet!
Gnugga sedan det som återstår av fläcken med tvål eller diskmedel. Om inte allt går bort av denna behandling brukar det sista försvinna i tvättmaskinen.

Bläck (t.ex från en skrivare) - På möbler: Dutta på handsprit och torka bort bläcket. Eller ta en baby våtservett.
På tyg: Droppa på handsprit direkt på fläcken och låt verka en stund, skölj sen rent med vatten.
Hjälper inte det, testa Vanish, flytande eller pulver.

Brännmärke (t.ex vid strykning) - Fukta fläcken och strö över lite salt. När det torkat borstar du bort saltet och fläcken är borta. 

Bär - Droppa över lite pressad citron eller ättika/vinäger så fort som möjligt på bärfläckarna och låt det verka några minuter. Ta sen en droppe diskmedel eller hårschampo och lite hett (gärna kokande) vatten på hörnet av en kökshandduk och gnid på fläcken, skölj rent efteråt.
Eller testa ett husmorstips: Häll på filmjölk (eller yoghurt) och låt stå några timmar eller över natten, tvätta sedan som vanligt.
Andra metoder är att doppa i kokande vatten eller mjölk. Att spotta direkt på fläcken sägs också fungera!

Deodorant - Häll lite citronsyra (pulver, finns bland kryddorna i affären) på fläcken och droppa på lite diskmedel. Gnid till en skummig smet och låt verka några timmar. Skölj sedan och tvätta som vanligt.
Eller testa blötlägga fläcken med ättika i ca en halvtimme. Tvätta sedan i högsta möjliga temperatur (kolla tvättrådslappen).
Förebygg deofläckar genom att alltid låta deon torka riktigt innan du klär på dig tröjan/skjortan.

Djurhår - Med en fönsterskrapa kan du snabbt samla ihop djurhår till små rader som du enkelt kan plocka bort med gummihandskar. Dammsugare brukar ofta ha särskilda borstskaft för att fånga upp djurhår, som du kan montera fast i främre delen av dammsugarröret. Specialborstar för djurhår som ofta kan hittas i djuraffärer kan du hitta speciella borstar som är utformade på ett sätt som effektivt avlägsnar hår från textilier. Satsa på att köpa en dubbelsidig borste som det bara är att rensa bort det avlägsnade håret på med handen. Fungerar bra, även om de ofta inte är särskilt stora och du måste gå igenom relativt stora ytor som pälsen fastnar på. Bakpulver kan du prova att strö på mattan och vänta i tjugo minuter. När du sedan dammsuger kommer du upptäcka att håret försvinner mycket lätt. 

Fettfläckar - På tyg: Gnid in lite diskmedel eller hårschampo och låt verka en stund, tvätta sedan som vanligt. Eller testa galltvål.
På tapet: Strö över potatismjöl och gnid in på fläcken, låt verka någon timme. Dammsug sedan bort potatismjölet från tapeten.
Att stryka på fläcken med några lager hushållspapper eller ett kaffefilter mellan strykjärnet och väggen ska också vara effektivt.

Färg (på t.ex kläder eller penslar) - Gnid med handsprit (finns på apoteket) eller med baby våtservetter. Eller någon annan sorts sprit/alkohol. Man kan också spraya på lite parfym!
På kläder kan man även prova att förbehandla med outspädd såpa och tvätta i maskin.
Färgfläckar på fingrarna går bort om man gnider dem med smör eller matolja!

Gräs, jord - Galltvål är effektivt mot gräsfläckar, annars kan man blötlägga fläcken i filmjölk över natten och sen tvätta i maskin.

Hundhår - Se under Djurhår.

Ketchup - Se under Tomat.

Kaffe - Lägg lite hushållspapper under fläcken och en klick filmjölk ovanpå. Fläcken sugs upp av filmjölken och kan borstas bort efter en stund.

Katthår - Se under Djurhår.

Kåda - Gnid in fläcken med lite smör eller matolja, tvätta sen rent med diskmedel och varmt vatten.
Om inte det fungerar, droppa på lite T-röd och tvätta sen i maskin.

Lim/klister - Skrapa bort så mycket av limmet som möjligt med en bordskniv när det är färskt, ibland kan det hjälpa att kyla ner det först t.ex genom att spola med kallt vatten, kyla med iskuber i en påse eller lägga plagget i frysen några timmar. Finns det rester kvar kan man gnugga med en hårdtvål. Tvätta sen i maskin, gärna 60 grader. Det sista som inte gått att skrapa bort kan ändå försvinna i maskinen.
Man kan också testa att gnida med lite aceton eller kemiskt ren bensin (finns bland fläckborttagningsmedel i t.ex mataffärer). Detta kan dock missfärga plagget så prova först på ett osynligt ställe!

Morot - se under Tomat nedan.

Mögel - Blötlägg i filmjölk över natten, tvätta sen i maskin. Man kan också blötlägga i vatten med ättika/vinäger eller citronsyra. Eller testa galltvål, eller diskmedel!

Olja - Gnugga med lite diskmedel och tvätta sen i maskin, galltvål är också bra.

Rost - Häll på bakpulver och sedan lite ättika. Vänta en stund, gnid sedan med en svamp. Eller testa tvålull! Eller testa gnida med oxalsyra (finns i färghandeln, eller naturligt i rabarber!). Andra husmorstips är att gnida med en halv rå lök, ättika, tandkräm eller ketchup!

Rödvin - Ett akuttips är att hälla på vitt vin! I mindre akuta fall tar man ättika/ättikssprit/vinäger eller pressad citron på fläcken, man kan också doppa i kokande vatten. Eller dutta på lite mineralvatten.
Eller strö över potatismjöl och låt stå några timmar, dammsug sen bort potatismjölet.

Solskyddsmedel/solkräm - Häll lite citronsyra (pulver, finns bland kryddorna i affären) på fläcken och droppa på lite diskmedel. Gnid till en skummig smet och låt verka några timmar. Skölj sedan och tvätta som vanligt. 

Stearin - Skrapa först bort så mycket som möjligt av stearinet med t.ex en bordskniv eller sked. Ibland kan det vara lättare att pilla bort om man först kyler med iskuber i en påse.
Lägg sen på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter över fläcken och stryk med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta.
Alternativt, värm med en hårtork på fläcken! Sug upp det smälta stearinet med hushållspapper eller kaffefilter som ovan.
Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.
Är det färgat stearin kan man efter att man skrapat bort det som gick, testa att droppa på vitt stearin på det som återstår av fläcken. Då löses det färgade stearinet upp, och blandas med det vita. När det har stelnat pillar man bort blandningen och stryker sen med strykjärn eller värmer med hårtork på samma sätt som ovan.

Svettfläckar - Strö över bikarbonat och häll på lite ättika (alternativt citronsyra eller vinäger). Låt verka några timmar och tvätta sen som vanligt i maskin.
Eller förbehandla innan tvätt genom att smörja in med hårschampo, som ju har god effekt på fett och annat från kroppen.  

Tomat, morot, ketchup, köttfärssås, tomatsoppa & liknande - Om fläcken är färsk, testa först med t.ex pressad citron, vinäger, ättika eller liknande. Droppa på och låt verka några minuter, tvätta sen med kallt vatten och diskmedel.
Intorkade tomatfläckar (eller om ovanstående inte fungerade): Blötlägg i ca sex timmar i vatten med Vanish på burk. Vanish är väldigt dyrt, och fungerar enligt min erfarenhet inte särskilt bra att hälla direkt i tvättmaskinen (som det står på burken), men blötläggning i balja/hink fungerar bra. Har man inte Vanish kan man också testa hänga ut plagget i solen som bleker bort tomatfläckar, nackdelen är dock att färgen på tyget också kan bli blekt om det hänger för länge.
OBS! Vanish kan bleka plagget något om man blötlägger länge, inget jag har upplevt men det skadar inte att vara medveten om att risken finns.

Tuggummi - Lägg plagget i frysen några timmar eller kyl med iskuber i en påse, skrapa sen bort tuggummit med en bordskniv. Resterna tar man bort med matolja, smör eller äggvita som masseras in i tuggummit, sen tvättar man som vanligt.
Alternativt kan man testa handsprit/alkohol, T-röd eller aceton. De medlen kan dock missfärga plagget så testa först på ett osynligt ställe!

Tusch (från tuschpenna/märkpenna) - Tvätta med handsprit, baby våtservetter eller någon annan sorts sprit/alkohol. Eller spraya på lite parfym.


6 anledningar att hyra från BudgetHyra

1. Lång hyresperiod Vi på BudgetHyra är mycket flexibla vad det gäller dag för upphämtning och återlämning allt för att våra kunder i lugn och ro skall kunna förbereda sin tillställning och slippa stressa dagarna före och efter tillställningen. Normal hyresperiod är 3-5 dygn enligt överenskommelse vid hämtning.

2. Priser BudgetHyra har Sveriges mest konkurrenskraftiga priser på all uthyrning, Alla priser är inklusive moms.

3. Rabatter Vid hyra av saker för minst 1000kr så ges generösa prisrabatter på hyra av  andra hyresobjekt för er fest t.ex. bordsporslin, vin- och champagneglas, stora och små champagnekylare från välkända champagnemärken, chokladfontäner, dryckesfontäner, ståbord, tält, röd matta, mässingstolpar och annat som kan behövas vid er tillställning. Se sortiment på www.budgethyra.se

4. Upphämtning Upphämtning och lämning sker enkelt och smidigt på Lidköpingsvägen 46 som ligger i Johanneshov, Hammarbyhöjden mindre än 5 minuters bilresa från Södermalm i Stockholm. Åker du kommunalt så är det mindre än 5 minuters gångväg till närmsta tunnelbanestation.

5. BudgetHyra, en seriös uthyrare Vid all uthyrning så upprättas alltid ett hyresavtal mellan BudgetHyra och dig som hyrestagare som undertecknas av båda parter som får varsin kopia av hyresavtalet, givetvis får du som hyrestagare även ett kvitto på din betalning. Företaget som driver Budgethyras uthyrningsverksamhet heter Björn uthyrning och event i Sverige AB.

6. Professionellt bemötande Alltid trevligt och professionellt bemötande från första kontakt per telefon till upphämtning och återlämning.